THE INFLUENCE OF LENGTH OF BUSINESS, UNDERSTANDING ACCOUNTING AND BUSINESS SIZE ON THE QUALITY OF FINANCIAL REPORTS (Case Study in Malioboro Area of Yogyakarta)

Authors

  • Vinsensius Engelbertus Lado Universitas Mercu Buana Yogyakarta
  • Ratri Paramitalaksmi Universitas Mercu Buana Yogyakarta

Keywords:

Quality of the finance, MSME

Abstract

Micro, Small, and Medium-Sized Enterprises (MSME) prepare excellent financial reports that become accurate accounting information for tax reporting, bank credit applications, and economic decisions in business management, such as those regarding pricing and market development. This experiment aims to determine factors that affect the duration of business, comprehension of accounting concepts, and size of the firm in order to assist Micro, Small, and Medium-Sized Enterprises (MSME) in preparing financial reports. All of the MSME actors in the Kota Yogyakarta district served as the research's population. The "Accidental Sampling Technique" was employed for the sampling in this quantitative study. This study used a Likert scale to obtain data from 44 respondents using questionnaires. Regression analysis is the research's analytical method. The findings of this study indicate that the length of the business, the understanding of accounting, and the size of the business all positively impact the quality of the finance report.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ainiyah, N. (2020). Pelatihan Identifikasi Biaya Usaha dan Penentuan Harga Pokok Produksi Pakan Ikan Lele Desa Ngingasrembyong. ABDIMAS NUSANTARA: Jurnal Pengabdian 2(2), 315–321. http://ejurnal.unim.ac.id/index.php/abdimasnusantara/article/view/929

Andari, A. T., Setianingsih, N. A., & Aalin, E. R. (2022). Pengaruh Kualitas Sumber Daya Manusia, Ukuran Usaha dan Sosialisasi SAK EMKM Terhadap Penyusunan Laporan Keuangan Berdasarkan SAK EMKM. Owner, 6(4), 3680–3689. https://doi.org/10.33395/owner.v6i4.1109

Andayani, M., Hendri, N., & Suyanto, S. (2021). Pengaruh Kualitas Sdm, Ukuran Usaha Dan Lama Usaha Terhadap Pemahaman Penyusunan Laporan Keuangan Berdasarkan Sak EMKM (Studi Kasus Pada UMKM Di Kota Metro). Jurnal Akuntansi AKTIVA, 2(2), 217–223.

Apriyanti, H. W. (2018). Teori Akuntansi Pendekatan Syariah. Yogyakarta: Deepublish.

Arisandi, D., Shar, A., & Putri, M. (2022). Analisis Faktor Yang Mempengaruhi Kualitas Laporan Keuangan Pada Pelaku UMKM di Kota Bengkulu. Ekonomi, Keuangan, Investasi Dan Syariah (EKUITAS), 3(4), 818–826. https://doi.org/10.47065/ekuitas.v3i4.1541

Aulia, T. Z.,dkk (2021). Konsep dan Implementasi Akuntansi Comprehensive. Cirebon: Insania.

Erawati, T., & Setyaningrum, L. (2021). Pengaruh Lama Usaha dan Pemahaman Akuntansi Terhadap Kualitas Laporan Keuangan UMKM. Jurnal Ilmiah Akuntansi Kesatuan, 9(1), 53–60. https://doi.org/10.37641/jiakes.v9i1.449

Ghozali, I. (2020). Aplikasi Analisis Multivariete SPSS 25 Edisi 9. In Semarang: Badan Penerbit Universitas Diponegoro. SSemarang: Badan Penerbit Universitas Diponegoro.

Handayani, R. (2020). Metodologi Penelitian Sosial (Issue Februari). Yogyakarta: Trussmedia Grafika.

Handayani, S. R., Arfianty, & Arodhiskara, Y. (2022). Penyusunan Laporan Keuangan Berdasarkan SAK EMKM Preparation of Financial Statements Based on SAK EMKM In Small Micro Enterprises And (Vol. 5). Pekalongan: Penerbit NEM.

Hidayat, W. W. (2018). Dasar-dasar Analisa Laporan Keuangan. Ponorogo: Uwais Inspirasi Indonesia.

Ikatan Akuntan Indonesia. (2016). Standar Akuntansi Keuangan Entitas Mikro, Kecil, dan Menengah. SAK EMKM Ikatan Akuntan Indonesia, 4, 1–54. http://iaiglobal.or.id/v03/files/draft_ed_sak_emkm_kompilasi.pdf

Ikatan Akuntan Indonesia (IAI). (2015). Penyajian Laporan Keuangan. Penyajian Laporan Keungan, 1, 24. https://www.google.co.id

Iswadi, dkk (2023). Kewirausahaan. Padang: Global Eksekutif Teknologi.

Jemaun, A. Y. (2021). Pengaruh Kecerdasan Intelektual, Kecerdasan Emosional Dan Kecerdasan Spiritual Terhadap Tingkat Pemahaman Akuntansi dengan Minat Belajar Sebagai Variabel Pemoderasi. Universitas Sanata Dharma.

Lestari, N. L. W. T., & Dewi, N. N. S. R. T. (2020). Pengaruh Pemahaman Akuntansi, Pemanfaatan Sistem Informasi Akuntansi Dan Sistem Pengendalian Intern Terhadap Kualitas Laporan Keuangan. KRISNA: Kumpulan Riset Akuntansi, 11(2), 170–178. https://doi.org/10.22225/kr.11.2.1435.170-178

Nasution, D. A. D., & Barus, M. D. B. (2019). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kualitas Laporan Keuangan Pada Pemerintah Kota Tanjung Balai Dengan Komitmen Organisasi Sebagai Variabel Moderating (Issue October). Ponorogo: Uwais Inspirasi Indonesia.

Nuvitasari, A., Citra Y, N., & Martiana, N. (2019). Implementasi SAK EMKM Sebagai Dasar Penyusunan Laporan Keuangan Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM). International Journal of Social Science and Business, 3(3), 341. https://doi.org/10.23887/ijssb.v3i3.21144

Pemerintah Indonesia. (n.d.-a). Undang-undang (UU) Nomor 20 Tahun 2003 Tentang Sistem Pendidikan Nasional. https://doi.org/10.24967/ekombis.v2i1.48

Pemerintah Indonesia. (n.d.-b). Undang-undang (UU) Nomor 20 Tahun 2008 Tentang Usaha Mikro, Kecil dan Menengah.

Puspitasari, I. (2021). Pengaruh Karakteristik Wirausaha, Modal Usaha, Strategi Pemasaran Terhadap Perkembangan Usaha UMKM Di Kecamatan Sumbersari, Kabupaten Jember (Vol. 10).

Rahmadani, R. (2022). Pengaruh Latar Belakang Pendidikan, Lama Usaha Dan Ukuran Usaha Terhadap Kualitas Laporan Keuangan UMKM (Vol. 2, Issue 2). Universitas Islam Negeri Sulthan Thaha Saifuddin Jambi.

Ria, A. (2018). Analisis Penerapan Aplikasi Keuangan Berbasis Android pada Laporan Keuangan UMKM Mekarsari Depok. Sosio E-Kons, 10(3), 207. https://doi.org/10.30998/sosioekons.v10i3.2900

Romandhon, R., & Taqwim, A. (2022). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Penggunaan Informasi Akuntansi Pada Usaha Mikro Kecil Dan Menengah (UMKM) Makanan Dan Minuman Di Kecamatan Wonosobo. Jurnal Akuntansi, Manajemen & Perbankan, 2, 40–50.

Saputra, K. T. W. (2018). Pengaruh Kecerdasan Intelektual, Kecerdasan Emosional Dan Kecerdasan Spiritual Terhadap Sikap Etis Mahasiswa Akuntansi [Universitas Negeri Yogyakarta]. https://doi.org/10.21831/nominal.v7i1.19357

Suastini, K. E., Dewi, P. E. D. M., & Yasa, I. N. P. (2018). Pengaruh Kualitas Sumber Daya Manusia dan Ukuran Usaha Terhadap Pemahaman UMKM dalam Menyusun Laporan Keuangan Berdasarakan SAK EMKM (Studi Kasus pada UMKM di Kecamatan Buleleng). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Akuntansi) Universitas Pendidikan Ganesha, 9(3), 2614–1930.

Sugiyono. (2020). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Bandung: Alfabeta.

Suryati, I. (2021). Penerapan Akuntansi Pada Usaha Mikro Kecil Dan Menengah Bidang Jasa Atau Pelayanan Laundry. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Akuntansi, 1(1), 18–30.

Susfayetti, Afrizal, & Safelia, N. (2018). Pengaruh pemahaman teknologi informasi, kualitas pendidikan, lama usaha dan ukuran usaha terhadap penerapan SAK ETAP Pada ekonomi kreatif (studi kasus pada umkm di Kota Jambi). Jurnal Akuntansi & Keuangan Unja, 3(2), 17–24.

Downloads

Published

2023-10-21

How to Cite

Lado, V. E., & Ratri Paramitalaksmi. (2023). THE INFLUENCE OF LENGTH OF BUSINESS, UNDERSTANDING ACCOUNTING AND BUSINESS SIZE ON THE QUALITY OF FINANCIAL REPORTS (Case Study in Malioboro Area of Yogyakarta). Jurnal Ekonomi, 12(04), 984–989. Retrieved from https://ejournal.seaninstitute.or.id/index.php/Ekonomi/article/view/3049