Superior agricultural human resource management for the achievement of food security in ngada district east Nusa Tenggara province

Authors

  • Rofinus Neto Wuli Program Studi Agroteknologi Sekolah Tinggi Pertanian Flores Bajawa

Keywords:

Human Resource Management, Superior Agriculture, Food Security

Abstract

Food security is a condition where the food needs of the entire population are met regularly, safely and sustainably. Food security can be achieved through various efforts, one of which is by managing superior agricultural human resources (HR). This research examines superior agricultural human resource management to achieve food security in Indonesia. This study used qualitative research methods. Data collection techniques in this research were carried out using literature study, observation and interviews. The data that has been collected is then analyzed using three stages, namely data reduction, data presentation, and conclusion. The research results show that managing superior agricultural human resources to achieve food security in Ngada Regency is important. Superior management of agricultural human resources can be done through several efforts, namely improving the quality of education and training, increasing motivation and welfare, empowering farmer organizations, and increasing cooperation between parties.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ariani, M. (2007). Penguatan ketahanan pangan daerah untuk mendukung ketahanan pangan nasional. Pusat Analisis dan Kebijakan Pertanian. Bogor.

Ariani, M., & Suryana, A. (2023). Kinerja Ketahanan Pangan Indonesia: Pembelajaran dari Penilaian dengan Kriteria Global dan Nasional. Analisis Kebijakan Pertanian, 21(1), 1-20.

Badan Pangan Nasional. (2022). Indeks Ketahanan Pangan. https://badanpangan.go.id/storage/app/media/2023/Buku%20Digital/Buku%20Indeks%20Ketahanan%20Pangan%202022%20Signed.pdf. Diakses pada 31 Desember 2023.

Bariqi, M. D. (2018). Pelatihan dan pengembangan sumber daya manusia. Jurnal studi manajemen dan bisnis, 5(2), 64-69.

Christyanto, M., & Mayulu, H. (2021). Pentingnya pembangunan pertanian dan pemberdayaan petani wilayah perbatasan dalam upaya mendukung ketahanan pangan nasional: Studi kasus di wilayah perbatasan Kalimantan. Journal of Tropical AgriFood, 3(1), 1-14.

Janti, G. I., Martono, E., & Subejo, S. (2016). Perlindungan lahan pertanian pangan berkelanjutan Guna memperkokoh ketahanan pangan wilayah (Studi di Kabupaten Bantul, Daerah Istimewa Yogyakarta). Jurnal Ketahanan Nasional, 22(1), 1-22.

Kementerian PUPR. (2011). Ketahanan Pangan Untuk Kesejahteraan Masyarakat Dan Petani. https://pu.go.id/berita/ketahanan-pangan-untuk-kesejahteraan-masyarakat-dan-petani. Diakses pada 31 Desember 2023.

Pratiwi, A. R., & Firgiyani, F. (2021). Pengaruh Motivasi Dan Kesejahteraan Terhadap Semangat Kerja Dan Implikasinya Terhadap Kinerja. Perwira Journal of Economics & Business, 1(1), 61-71.

Prabowo, R. (2010). Kebijakan pemerintah dalam mewujudkan ketahanan pangan di Indonesia. Mediagro, 6(2).

Sadono, D. (2008). Pemberdayaan petani: paradigma baru penyuluhan pertanian di Indonesia. Jurnal penyuluhan, 4(1).

Saefudin. (2021). Keniscayaan Pertanian Maju, Mandiri dan Modern. https://pangannews.id/berita/1613367161/keniscayaan-pertanian-maju-mandiri-dan-modern#:~:text=Pertanian%20maju%20bisa%20diartikan%20dengan,meningkatkan%20produktivitas%20kerja%20dan%20kesejahteraannya. Diakses pada 31 Desember 2023.

Samsuni, S. (2017). Manajemen sumber daya manusia. Al-Falah: Jurnal Ilmiah Keislaman dan Kemasyarakatan, 17(1), 113-124.

Sari, I. N., Lestari, L. P., Kusuma, D. W., Mafulah, S., Brata, D. P. N., Iffah, J. D. N.,... & Sulistiana, D. (2022). Metode penelitian kualitatif. Unisma Press.

Suharyanto, H. (2011). Ketahanan Pangan. Jurnal Sosial Humaniora (JSH), 4(2), 186-194.

Supatminingsih, T. (2022). Peranan Sumber Daya Manusia dalam Mewujudkan Pertanian Indonesia yang Unggul. Journal of Economic Education and Entrepreneurship Studies, 3(1), 241-252.

Susanti, E. A. (2013). Pengembangan ekonomi lokal dalam sektor pertanian (studi pada Kecamatan Pagelaran Kabupaten Malang) (Doctoral dissertation, Brawijaya University).

Tarigan, H. (2020). Pengembangan sumber daya manusia pertanian pada era disrupsi: upaya mendukung agribisnis inklusif. In Forum Penelitian Agro Ekonomi (Vol. 38, No. 2, pp. 89-101).

Taus, I., Djawapatty, D. J., & Hamakonda, U. A. (2021). Identifikasi Potensi dan Permasalahan Pertanian Di Kecamatan Golewa Selatan Kabupaten Ngada. Jurnal Agriovet, 3(2), 167-178.

Wuli, R.N. (2022). Manajemen Konflik Berbasis Budaya: Dari Ngada Untuk Indonesia. Jakarta: Penerbit Buku KOMPAS.

Wuli, R. N. (2023). Penerapan Manajemen Sumber Daya Manusia Pertanian Untuk Menciptakan Petani Unggul Demi Mencapai Ketahanan Pangan. Jurnal Pertanian Unggul, 2(1), 1-15.

Wuli, R. N., Puspita, V. A., & Taus, I. (2023). Analysis of Supply Chain Management Performance in the Community Coffee Production System in Bajawa, Ngada Regency. Journal of Social Science, 4(6), 2293-2299.

Downloads

Published

2024-01-13

How to Cite

Wuli, R. N. (2024). Superior agricultural human resource management for the achievement of food security in ngada district east Nusa Tenggara province. Jurnal Ekonomi, 13(01), 427–437. Retrieved from https://ejournal.seaninstitute.or.id/index.php/Ekonomi/article/view/3732