Analysis Of Quality Improvement And Quality Cost Reduction In The 5S Tempeh Production Process At Sirajussaadah Limo Islamic Boarding School Depok
Keywords:
Quality Improvement, Quality Cost ReductionAbstract
Increasingly tight business competition encourages entrepreneurs to always give the best to consumers such as maintaining product quality. Quality is a factor that can improve the competitiveness of a product. With the improvement of quality, the cost of production will be more minor to reduce waste. Product failure occurs due to several factors: raw materials, machinery, equipment, people and the environment. To maintain the quality of the products produced and by the market's needs, it is necessary to conduct quality control (Quality Control) on the process activities carried out. This study aims to find out the quality control of tempe SS products in Pondok Pesantren (Ponpres) Limo Depok using the Kaizen PDCA and move 5S (Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu dan Shitsuke)
Downloads
References
Agus, A. (1985). Pengendalian Produk (2 BPFE).
Assauri, S. (2004). Manajemen produksi dan Operasi. fakultas Ekonomi Universitas Indonesia.
Besterfield, D. H. (1986). Quality control (II). Englewood Cliffs, Prentice Hall.
Clave, J. T. M. (2010). Statistik Untuk Bisnis dan Ekonomi. Erlangga.
Dermawan, D., & dkk. (2020). Analisis Pengendalian Kualitas Proses Produksi Tempe Dengan Pendekatan Lean Six Sigma Pada UMKM di Pematang. University of Technology Yogyakarta.
D, T. S. (2013). Implementasi Pengendalian Kualitas Dengan Metode Statistik Pada Pabrik Spare Parts C.V. Victory Metalurgy Sidoarjo. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Universitas Negeri Surabaya, 2 (1).
Dorothea, W. A. (2004). Pengendalian Kualitas Statistik. Penerbit Andi.
Douglas C, M. (1993). Pengantar Pengendalian Kualitas. Penerbit Gajah Mada University Press.
Devy Agustine Hadiat, Analisis Pengendalian Mutu Produk Tempe Menggunakan Statistical Quality Control (SQC) di Industri Rumah Tangga Yayah Komariah, Majalengka Seminar Nasional Teknik Elektro UIN Sunan Gunung Jati Bandung.
Grand, E., & Haven Worth, R. (1985). Statistical Quality Control (5th ed.). Graw Hill, Inc.
Herjanto, E. (2007). Manajemen Operasi (3rd ed.). Gramedia Widia Sarana Indonesia.
HaniHandoko, T. (1994). Dasar-Dasar Manajemen Produksi dan Operasi (1st ed.). BPFE.
Heiser, J. (2008). Operations Manajement buku 1. Salemba Empat.
Idris, I., & Dkk. (2019). Analisis Kualitas Produksi Tempe Dengan Metode Seven Tools Di Ud Maju Jaya. Tenik Dan Manajemen Industri Pamulang, 2 (1).
Ibid, 2007. Jurnal Manajemen Mutu, Vol 6 No. 2 , Juli 2007. Program Pascasarjana Universitas Pembangunan“Veteran” Jakarta
ISO 9001 : 2000 and Continual Quality Improverment, Penerbit Gramedia Pustaka Utama, Jakarta.
Lukiastuti, F., & Prasetya, H. (2002). Manajemen Operasi. penerbit Caps.
Rahayu, F. (2019). Pengendalian Kualitas Pada UKM Tempe Semanan menerapkan Metode DMAIC. Prosiding Intelektual Muda, 1 (1).
Primadina H, dkk . Pengendalian Kualitas Pada Produksi Tempe Di Industri Rumahan
Peter S. Pande, Robert P. Neuman, Roland R. Cavanagh “ The Six Sigma Way “ Widagnyo. 1993. Vincent Gaspersz. (2002), Pedoman Implementasi Program Six Sigma, Penerbit Gramedia Pustaka Utama, Jakarta.
Soepranto. (2001). Statistik Teori dan Aplikasi, jilid 2. Erlangga.
Sugiyono. (1999). Metodologi Penelitian Untuk Bisnis. Alfabeta.
Syahbana, A., & Jelita. (2005). Evaluasi Pengendalian Kualitas Total Produk Pakaian Wanita pada Perusahaan Konveksi. Jurnal Ventura, 8 (1).
Somber Balikpapan. Prosiding: Seminar Nasional Mipa, Vol 1. No: 1 2019, Untidar
Umami, R. (2020). Analisis Pengendalian Kualitas Produk Tempe Pada Industri Tempe Pak Yon Di Desa Laantula Jaya Kecamatan Witaponda Kabupaten Morowali. Universitas Tadulako.