Breakfast Behavior and Limited Types of Food influence the nutritional status of working mothers Informal Sector in Sungai Ambawang, Kubu Raya
Keywords:
Nutritional Status of Working Mothers, Informal Sector, Breakfast Behavior, Limited Types of FoodAbstract
Nutritional status is the condition of the body due to food consumption which achieves success in fulfilling nutrition and a balance between the amount of nutrient intake and the amount needed by the body. The number of female workers in Indonesia tends to increase from year to year, but the health and nutritional status of workers in general has not received attention. Research objectives this for knowing connection Knowledge, Breakfast Behavior, Limited Types of food with nutritional status Mother work in the informal sector. Research type this is using a cross sectional design. Number of Samples in study this is as many as 51 working mothers Informal sector, taking sample in study this using purposive sampling, data analysis techniques using the Chi-Square test. Research results there is connection significant Among Breakfast Behavior (p=0.015) and Limitations type food (p=0.033), nutritional status Mother work informal sector, and no there is connection between, Knowledge (0.986) with nutritional status Mother work informal sector.
References
Peraturan Menteri Ketenagakerjaan RI Nomor 1 tahun 2017, TenagaKerja
Badan Pusat Statistik (BPS) pada tahun 2020. https://www.bps.go.id/
Wiwik Susanti, Hubungan Antara Status Gizi Dengan Produktivitas Tenaga Kerja Wanita di Perusahaan Rokok Pamor Kudus, Skripsi S-1. Universitas Negeri Sebelas Maret
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Laporan Nasional Riset Kesehatan Dasar Indonesia Tahun 2018. Jakarta. 2018.
Siti Z. 2001. Rencana Pembangunan Kesehatan Menuju Indonesia Sehat
R. Wirapuspita and dan K. Iriyani, “HUBUNGAN STATUS GIZI DENGAN TINGKAT PRODUKTIVITAS PEKERJA WANITA DI PT. IDEC ABADI WOOD INDUSTRIES TARAKAN,” 2017.
S. Triani, I. Hardi, and Rahman, “FAKTOR YANG MEMPENGARUHI STATUS GIZI PEKERJA WANITA PT. MARUKI INTERNASIONAL INDONESIA MAKASSAR,” Jun. 2021
Dewi ACN, Mahmudiono T. Hubungan pola makan, aktivitas fisik, sikap, dan pengetahuan tentang obesitas dengan status gizi pegawai negeri sipil di kantor dinas kesehatan provinsi jawa timur. Media Gizi Indones.
Arini rahmatika sari, lailatul muniroh. Hubungan Kecukpan Asupan Energi dan Status Gizi dengan Tingkat Kelelahan Kerja Pekerja Bagian Produksi. Amerta Nutr.275-281. 2017.
Adi, Dewa Putu Gunasastra Septian. Hubungan Antara Iklim Kerja, Asupan Gizi Sebelum Bekerja dan Beban Kerja Terhadap Tingkat Kelelahan pada Pekerja Shift Pagi Bagian Packing PT.X, Kabupaten Kendal. Jurnal Kesehatan Masyarakat 2013, Volume 2, Nomor 2, April 2013.
Jaminah, Mahmudiono. T. (2018). Hubungan Pengetahuan, Aktivitas Fisik dengan Kejadian Obesitas pada Karyawan Perempuan. Jurnal: Berkala Epidemiologi, 6 (1) 2018, 9-17. doi: 10.20473/jbe.v6i12018.9-17
Karmakar dkk. (2016). Food Habits, Obesity and Nutritional Knowledge among the University Students in Noakhali Region of Bangladesh: A Cross Sectional Study. Journal of food & nutritional disorders, 2016.
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2018). Cara Praktis Mengatasi Obesitas, Tata Laksana dari Pola Makan
Suma’mur PK. Hygiene Perusahaan dan Keselamatan Kerja. Jakarta: Gunung Agung. 1996;84–5.
A.Fauziah, “Hubungan antara karakteristik pekerja, status gizi dan kebiasaan sarapan dengan produktivitas kerja pada pengrajin batu bata desa bontobiraeng kabupaten gowa”,skripsi 2019
Manfaat membiasakan Sarapan Pagi bagi Kesehatan https://krakataumedika.com/info-media/artikel/manfaat-membiasakan-sarapan-pagi-bagi-kesehatan
A. Putra, D. N. Syafira, S. Maulyda, and W. H. Cahyati, “Kebiasaan Sarapan,” HIGEIA (Journal of Public Health Research and Development), vol. 2, no. 4, pp. 577–586, Oct. 2018, doi: 10.15294/higeia.v2i4.26803.