Literature Review: Content Analysis And Synthesis Of Natural Dyes In Food And Beverages Circulating In The Community

Authors

  • Andien Ravelliani Universitas Singaperbangsa Karawang
  • Lala Komala Sari Universitas Singaperbangsa Karawang
  • Hermin Marlian Universitas Singaperbangsa Karawang
  • Marisah Marisah Universitas Singaperbangsa Karawang
  • Marsah Rahmawati Utami Universitas Singaperbangsa Karawang
  • Lina Nurfadhila Universitas Singaperbangsa Karawang

Keywords:

Colorants, Food additives, Natural, Synthetic

Abstract

Food additives are ingredients added to food to improve color, shape, taste and texture, as well as to extend the shelf life, and are not the main ingredient. Colorants are often used to increase the attractiveness of food and drinks. There are generally two types of dyes, namely natural dyes and synthetic dyes. The method used in this literature review is derived from 16 journals from reliable sources. The results show of the 16 food and beverage samples used, there were 3 negative results of food and beverage ingredients that were prohibited from being used in food products and 13 of them were positive for containing prohibited food ingredients and exceeding the maximum dose permitted in accordance with existing regulations.

 

References

Sasiang, D. K., Umboh, J. M., & Sondakh, R. C. (2021). Analisis Kandungan Methanyl Yellow Pada Nasi Kuning Di Area Kampus Universitas Sam Ratulangi, Jalan Betesdha, An Jalan Piere Tendean Kota Manado Tahun 2020. Kesmas, 10(4).

BPOM, 2016. Bahaya Methanyl Yellow Pada Pangan. Jurnal Info Pom. Online. Vol 14, No 2. Bbpom, 2017. Laporan Kerja Tahunan

Tjiptaningdyah, R., Sucahyo, M. B. S., & Faradiba, S. (2017). Analisis Zat Pewarna Rhodamin B Pada Jajanan Yang Dipasarkan Di Lingkungan Sekolah. Agriekstensia: Jurnal Penelitian Terapan Bidang Pertanian, 16(2), 303-309.

Ahmad, T. F., Rusdi, B., & Aprilia, H. (2016). Analisis Kualitatif Dan Kuantitatif Pewarna Ponceau 4r Ci 16255 (E 124) Pada Permen Gulali Dan Sirup Jajanan Dengan Metode Spektrofotometri Uv-Sinar Tampak.

Ahmad, T. F., Rusdi, B., & Aprilia, H. (2016). Analisis Kualitatif Dan Kuantitatif Pewarna Ponceau 4r Ci 16255 (E 124) Pada Permen Gulali Dan Sirup Jajanan Dengan Metode Spektrofotometri Uv-Sinar Tampak.

Indrawati, A., & Mutmainnah. (2020). Identifikasi Methanil Yellow Pada Jamu Tradisional Yang Dijual Di Pasar Karuwisi Kota Makassar. Jurnal Media Laboran, 10(1), 48–52.

Adriani, A., & Zarwinda, I. (2019). Pendidikan Untuk Masyarakat Tentang Bahaya Pewarna Melalui Publikasi Hasil Analisis Kualitatif Pewarna Sintetis Dalam Saus. Jurnal Serambi Ilmu, 20(2), 217.

Chikmah, A. M., & Maulida, I. (2019). Identifikasi Bahan Tambahan Pangan Yang Berbahaya (Rhodamin B Dan Borak) Pada Jajanan Di Lingkungan Jl. Kartini Kecamatan Tegal Timur Kota Tegal. Parapemikir : Jurnal Ilmiah Farmasi, 8(2), 1–4.

Andika, I. K. A., Ina, P. T., & Putra, I. N. K. (2016). Identifikasi Bahan Pewarna Pada Jajan Sirat Yang Dijual Di Pasar Umum Negara, Kecamatan Negara, Kabupaten Jembrana, Provinsi Bali. 3(1), 71–78.

Masthura. 2019. Identifikasi Rhodamin B Dan Methanyl Yellow Pada Manisan Buah Yang Beredar Di Kota Banda Aceh Secara Kualitatif. Jurnal Amina, 1(1), 39-44.

Laksmita W, Ayu Saka., Ni Putu Widayanti., Maria Agustina Fitriayu Refi. 2018. Identifikasi Rhodamin B Dalam Saus Sambal Yang Beredar Di Pasar Tradisional Dan Modern Kota Denpasar. Jurnal Media Sains, 2(1), 8-13.

Armin, Fithriani., Bita Revira., Adek Zamrud Adnan. 2015. Pengembangan Dan Validasi Metode Kromatografi Lapis Tipis-Densitometri Untuk Analisis Pewarna Merah Sintetik Pada Beberapa Merek Saus Sambal Sachet. Jurnal Sains Farmasi & Klinis, 2(1), 60-65.

Sari, Eka N.I., Dkk. 2021. Analisis Kadar Tartrazin Dalam Hard Candy Di Kecamatan Tirto Kabupaten Pekalongan. Jurnal Seminar Nasional Kesehatan, 478-486.

Ni Putu Dian Pratiwi, Et.Al. 2013. Identifikasi Rhodamin B Pada Sirup Yang Digunakan Pedagang Di Desa Kesiman Kertalangu Kecamatan Denpasar Timur. Jurnal Ilmu Gizi, Vol.04 Nomor 2, Agustus 2013 : 77 – 81.

Isti Pratiwi, Et.Al. 2015. Analisis Kadar Kuning Metanil Dalam Tahu Kuning Dengan Metode Kromatografi Cair Kinerja Tinggi. Prosiding Penelitian Sivitas Akademika (Kesehatan Dan Farmasi). Program Studi Farmasi, Fakultas Mipa, Unisba.

Kemenkes RI. Peraturan Permenkes Ri No. 239/Menkes/Per/V/1985.

Princess Et Al., 2012. Penentuan Jenis Dan Kadar Zat Pewarna Merah Pada Makanan Yang Beredar Di Sekolah Dasar Di Kelurahan Jimbaran, Kecamatan Kota Selatan, Kabupaten Badung-Bali. Jurnal Biologi Xvi (2):48-51

Bhernama, 2016. Analisis Zat Warna Tartrazin Pada Jajanan Minuman Ringan Tak Berlabel Yang Dijual Pedagang Kaki Lima Di Banda Aceh. J. Ris.Kim Vol. 9 No. 2.

Downloads

Published

2022-12-28

How to Cite

Ravelliani, A., Sari, L. K., Marlian, H., Marisah, M., Utami, M. R., & Nurfadhila, L. (2022). Literature Review: Content Analysis And Synthesis Of Natural Dyes In Food And Beverages Circulating In The Community. Jurnal EduHealth, 13(02), 1088–1091. Retrieved from https://ejournal.seaninstitute.or.id/index.php/healt/article/view/1100

Most read articles by the same author(s)