characteristics of patients of gout arthritis in the work area of tumori village west gunungsitoli village in 2021

Authors

  • Mei Frans Syah Putra Harapan Hati Hulu Program Studi Keperawatan, Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Santa Elisabeth, Medan, Indonesia

Keywords:

Gout Arthritis, Characteristics of Patients

Abstract

Gout arthritis is a metabolic disease caused by excess levels of uric acid compounds in the body, either due to excess production, insufficient elimination, or increased purine intake. Method: This type of research is descriptive with a total sampling technique of sampling, the number of samples is 40 people. The instrument used in this study was a questionnaire which was distributed to respondents who suffered from Gout Arthritis. Results: The results showed that there were more patients with Gout Arthritis in the 56-65 years age group (35.0%). The majority of Gout Arthritis sufferers are female (70.0 %). Most patients with Gout Arthritis have a junior high school education/equivalent (32.5%). Patients with Gout Arthritis who have a history of family/genetic disease (65.0%).

References

Abiyoga, A. (2017). Faktor-faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Gout Pada Lansia Di Wilayah Kerja Puskesmas Situraja Tahun 2014. Jurnal Darul Azhar, 2(1), 47–56.

Anies, (2018). Penyakit Degeneratif: Mencegah & Mengatasi Penyakit Degeneratif Dengan Perilaku & Gaya Hidup Modern Yang Sehat. Yogyakarta: Ar-Ruzz Media.

Afrinoza. (2017) Hubungan Pengetahuan Karyawan Bank Dengan Pola Makan Dalam Upaya Pencegahan Gout Arthritis Di Bank BRI Unit Pasar Pringan.

Desverisca, L., Karim, D., Woferst, R., Keperawatan, F., & Riau, U. (2019). Gambaran Karakteristik Pasien Dengan Gout Arthritis. JOM Fkp, 6(1).

Nasir, M. (2017). Gambaran Asam Urat Pada Lansia Di Wilayah Kampung Selayar Kota Makassar. Jurnal Media Analis Kesehatan, 8(2), 78-82.

Nursalam. (2020). Metodologi Penelitian Ilmu Keperawatan (4th Ed.). Salemba Medika.

Ridhoputrie, M., Karita, D., Romdhoni, M. F., & Kusumawati, A. (2019). Hubungan Pola Makan Dan Gaya Hidup Dengan Kadar Asam Urat Pralansia Dan Lansia Di Wilayah Kerja Puskesmas I Kembaran, Banyumas, Jawa Tengah. Herb-Medicine Journal, 2(1), 43–50

Sari, Y. N. I. & Syamsiyah, N. (2019). Berdamai Dengan Asam Urat. Jakarta : Bumi Medika.

Songgigilan, A. M. G., & Kundre, R. (2019). Hubungan Pola Makan Dan Tingkat Pengetahuan Dengan Kadar Asam Urat Dalam Darah Pada Penderita Gout Artritis Di Puskesmas Ranotana Weru. 7(1), 1–8.

Untari, I., & Wijayanti, T. (2017). Hubungan Antara Pola Makan Dengan Penyakit Gout. The 5th Urecol Proceeding, February, 730–735.

Yankusuma, D., & Putri, P. (2016, Maret). Pengaruh pemberian rebusan daun salam terhadap penurunan kadar asam urat di desa malanggaten kecamatan kebakkramat kabupaten karanganyar. Jurnal Ilmu Kesehatan Kosala, 4 (1), 90-96. Oktober 02, 2018.

Downloads

Published

2022-07-30

How to Cite

Mei Frans Syah Putra Harapan Hati Hulu. (2022). characteristics of patients of gout arthritis in the work area of tumori village west gunungsitoli village in 2021. Jurnal EduHealth, 13(01), 115–121. Retrieved from https://ejournal.seaninstitute.or.id/index.php/healt/article/view/348