characteristics of patients of gout arthritis in the work area of tumori village west gunungsitoli village in 2021
Keywords:
Gout Arthritis, Characteristics of PatientsAbstract
Gout arthritis is a metabolic disease caused by excess levels of uric acid compounds in the body, either due to excess production, insufficient elimination, or increased purine intake. Method: This type of research is descriptive with a total sampling technique of sampling, the number of samples is 40 people. The instrument used in this study was a questionnaire which was distributed to respondents who suffered from Gout Arthritis. Results: The results showed that there were more patients with Gout Arthritis in the 56-65 years age group (35.0%). The majority of Gout Arthritis sufferers are female (70.0 %). Most patients with Gout Arthritis have a junior high school education/equivalent (32.5%). Patients with Gout Arthritis who have a history of family/genetic disease (65.0%).
References
Abiyoga, A. (2017). Faktor-faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Gout Pada Lansia Di Wilayah Kerja Puskesmas Situraja Tahun 2014. Jurnal Darul Azhar, 2(1), 47–56.
Anies, (2018). Penyakit Degeneratif: Mencegah & Mengatasi Penyakit Degeneratif Dengan Perilaku & Gaya Hidup Modern Yang Sehat. Yogyakarta: Ar-Ruzz Media.
Afrinoza. (2017) Hubungan Pengetahuan Karyawan Bank Dengan Pola Makan Dalam Upaya Pencegahan Gout Arthritis Di Bank BRI Unit Pasar Pringan.
Desverisca, L., Karim, D., Woferst, R., Keperawatan, F., & Riau, U. (2019). Gambaran Karakteristik Pasien Dengan Gout Arthritis. JOM Fkp, 6(1).
Nasir, M. (2017). Gambaran Asam Urat Pada Lansia Di Wilayah Kampung Selayar Kota Makassar. Jurnal Media Analis Kesehatan, 8(2), 78-82.
Nursalam. (2020). Metodologi Penelitian Ilmu Keperawatan (4th Ed.). Salemba Medika.
Ridhoputrie, M., Karita, D., Romdhoni, M. F., & Kusumawati, A. (2019). Hubungan Pola Makan Dan Gaya Hidup Dengan Kadar Asam Urat Pralansia Dan Lansia Di Wilayah Kerja Puskesmas I Kembaran, Banyumas, Jawa Tengah. Herb-Medicine Journal, 2(1), 43–50
Sari, Y. N. I. & Syamsiyah, N. (2019). Berdamai Dengan Asam Urat. Jakarta : Bumi Medika.
Songgigilan, A. M. G., & Kundre, R. (2019). Hubungan Pola Makan Dan Tingkat Pengetahuan Dengan Kadar Asam Urat Dalam Darah Pada Penderita Gout Artritis Di Puskesmas Ranotana Weru. 7(1), 1–8.
Untari, I., & Wijayanti, T. (2017). Hubungan Antara Pola Makan Dengan Penyakit Gout. The 5th Urecol Proceeding, February, 730–735.
Yankusuma, D., & Putri, P. (2016, Maret). Pengaruh pemberian rebusan daun salam terhadap penurunan kadar asam urat di desa malanggaten kecamatan kebakkramat kabupaten karanganyar. Jurnal Ilmu Kesehatan Kosala, 4 (1), 90-96. Oktober 02, 2018.