Development of Hygyene and Sanitation Learning Tools Based on Typical Food “Mbohi Dungga” Using PBL Model to Improve Students' Creative Thinking Ability
Abstract
Research on hygiene and sanitation courses has been carried out on students of the tourism study program at STIPAR Soromandi Bima. This study aims to develop a hygiene and sanitation learning tool based on typical food "Mbohi Dungga" using the PBL model to improve students' creative thinking skills. By using a 4-D model (developmental research) which include of RPS Textbooks, Worksheets and Instruments of students' creative thinking skills. Based on the objectives and results of the study, it can be concluded that the procedure for developing hgyene and sanitation learning devices based on typical food "Mbohi Dungga" using Problem Based Learning Models to improve creative thinking ability of STIPAR Soromandi Bima students by using the Four-D research development model is in the "GOOD" category. Thus, the learning tools developed can be declared "FEASIBLE" to be used in the learning process in the Hygyene and Sanitation course at STIPAR Soromandi Bima.
References
Fauqi, A. (2021). Validitas Perangkat Pembelajaran Penanganan dan Perawatan Cidera (PPC) “Lo,i ncara ro mpoka” menggunakan Hellison’s Model untuk mengembangkan Kreativitas Mahasiswa. JIIP - Jurnal Ilmiah Ilmu Pendidikan, 4(6), 498-501. https://doi.org/10.54371/jiip.v4i6.292.
Hotimah, Husnul. Penerapan Metode Pembelajaran Problem Based Learning Dalam Meningkatkan Kemampuan Bercerita Pada Siswa Sekolah Dasar. Jurnal Edukasi, [S.l.], v. 7, n. 2, p. 5-11, nov. 2020. ISSN 2442-353X. Available at: <https://jurnal.unej.ac.id/index.php/JEUJ/article/view/21599>. Date accessed: 30 aug. 2022. doi: https://doi.org/10.19184/jukasi.v7i3.21599.
M I, Rukli R, Baharullah B. Pengembangan Perangkat Pembelajaran Matematika Menggunakan Metode Discovery Learning berbasis GRANDER di Sekolah Dasar. Edumaspul J Pendidik. 2019;3(2):127–39.
Puspitaningtyas R. Upaya Penjamah Makanan Dalam Menjaga Kualitas Ditinjau Dari Aspek Food Safety Pada Warung Makan Di Sekitar Universitas Negeri Semarang. Skripsi [Internet]. 2015;26. Available from: http://lib.unnes.ac.id/id/eprint/20323.pdf.
Rony S. Pengembangan Sumber Daya Manusia di Bidang Pariwisata: Perspektif Potensi Wisata Daerah Berkembang. J Penelit Manaj Terap. 2016;1 No 1:23–35. http://jurnal.unipasby.ac.id/index.php/stand/about/submissions.
Saleh M. Strategi Pembelajaran Fiqh Dengan Problem-Based Learning. J Ilm Didakt. 2013;14(1):190–220. http://dx.doi.org/10.22373/jid.v14i1.497.
Taufik T, Imansyah MN, Yulianti E. Pengembangan Buku Ajar Apresiasi Sastra Berbasis Sastra Lisan Suku Mbojo Berorientasi pada Model CIRC untuk Meningkatkan Kompetensi Mahasiswa. JIIP - J Ilm Ilmu Pendidik. 2021;4(6):478–83
Taufik, Erwin . Husnul Khatimah. Pengembangan Perangkat Pembelajaran Model CIRC pada Mata Kuliah Apresiasi Sastra “ Mantra Mbojo ” untuk Melatih Kemampuan Berpikir Kreatif Mahasiswa. J iImiah Ilmu Pendidik. 2020;3.
Taufik, Erwin, . Husnul Khatimah. 2020. “Pengembangan Perangkat Pembelajaran Model CIRC Pada Mata Kuliah Apresiasi Sastra ‘ Mantra Mbojo ’ Untuk Melatih Kemampuan Berpikir Kreatif Mahasiswa.” Jurnal iImiah Ilmu Pendidikan (JIIP) 3.
Wahyuningsih S, Nurhidayah N. Analisis Kandungan Zat Pengawet Natrium Benzoat Pada Sambal Tradisional Khas Bima “Mbohi Dungga” Sambal Jeruk Yang Difermentasi. Sebatik. 2021;25(2):311–7
Yuliawati S. Kajian implementasi tri dharma perguruan tinggi sebagai fenomena pendidikan tinggi di Indonesia. Widya. 2012;29(318):28–3.