The Relationship Between Food Appearance And Taste With The Acceptability Of Soft Food Menus In Inpatient Hospital Patients
Keywords:
Food Taste, Food Acceptability, Food AppearanceAbstract
Acceptability is a measure of satisfaction with food and an individual's ability to finish the food served. Eating habits are one of the internal factors affecting food acceptability, while food appearance and taste are external factors. The purpose of this study is to determine the relationship between food appearance and taste with the acceptability of soft foods in inpatients at Pertamina Balikpapan Hospital. This observational study uses a cross-sectional method. The sample was determined using a systematic accidental sampling method and calculated using Slovin's formula, resulting in a sample size of 60 respondents. Data collection was conducted through interviews and questionnaires. Bivariate statistical analysis in this study used the Chi-square test, yielding p=0,008 for food appearance and acceptability, and p=0,122 for food taste and acceptability. The conclusion is that there is no significant relationship between food appearance and acceptability (p=0,008) and no significant relationship between food taste and acceptability (p=0,122). The results indicate that there is no correlation between food appearance and taste with patient acceptability because patients have been educated on the importance of finishing the food served in the hospital to support the healing process.
References
A. Triyanto and S. KM, “Hubungan Antara Ketepatan Waktu Penyajian Makanan Dan Rasa Makanan Dengan Sisa Makanan Pasien Umum Rsud Raa Soewondo Kabupaten Pati,” J. Kediklatan Widya Praja, vol. 2, no. 1, 2022.
E. D. W. Kurniawati, “Hubungan Pelayanan Gizi Dengan Tingkat Kepuasan Dan Lama Hari Rawat Pada Pasien Rawat Inap Di Rsud Dr. M. Ashari Pemalang.” MUHAMMADIYAH UNIVERSITY SEMARANG, 2018.
O. L. Paruntu, “Status Gizi dan Penyelenggaraan Makanan Diet Pasien Rawat Inap di Blu Prof. Dr. RD Kandou Manado,” J. GIZIDO, vol. 5, no. 2, pp. 117–126, 2013.
S. Cahyaningtyas, “Kajian Penerimaan Bahan Makanan Lauk Hewani di Instalasi Gizi RSUD Panembahan Senopati Bantul.” Poltekkes Kemenkes Yogyakarta, 2020.
R. I. Kemenkes, “Pedoman Pelayanan Gizi Rumah Sakit,” Jakarta Kemenkes RI, 2013.
F. Himma and E. N. Widiyaningsih, “Hubungan Peran Keluarga Dan Penampilan Makan Dengan Sisa Makan Pasien Pada Menu Makanan Lunak Di RSUD dr. Soediran Mangun Sumarso Wonogiri.” Universitas Muhammadiyah Surakarta, 2019.
L. K. Tanuwijaya, L. G. Sembiring, C. Y. Dini, E. P. Arfiani, and Y. A. Wani, “Sisa makanan pasien rawat inap: analisis kualitatif,” Indones. J. Hum. Nutr., vol. 5, no. 1, pp. 51–61, 2018.
U. Afiifah, “Hubungan Ketepatan Porsi Makanan Dengan Sisa Makanan Lunak Di Rumah Sakit Islam PKU Muhammadiyah Tegal, Kecamatan Adiwerna, Kabupaten Tegal.” Universitas Muhammadiyah Semarang, 2018.
Y. A. Wani, L. K. Tanuwijaya, and E. P. Arfiani, Manajemen Operasional Penyelenggaraan Makanan Massal (Edisi Revisi). Universitas Brawijaya Press, 2019.
U. Diahningtias, “Analisis Penyelenggaraan Makanan, Tingkat Kesukaan, dan Tingkat Kecukupan Energi dan Zat Gizi Santri di Pesantren Al-Hamidiyah Depok,” 2016.
N. P. L. Meriana, “HUBUNGAN CITA RASA MAKANAN DENGAN DAYA TERIMA MAKANAN LUNAK PASIEN DI RUMAH SAKIT UMUM SHANTI GRAHA KABUPATEN BULELENG.” Poltekkes Kemenkes Denpasar Jurusan Gizi 2023, 2023.
A. Handayani and M. Srimiati, “Hubungan Faktor Makanan dan Lingkungan dengan Sisa Makanan Lunak Pasien Dewasa Kelas 2 dan 3 Ruang Rawat Inap Rumah Sakit GRHA Permata Ibu Kota Depok,” Diakses dari https//jurnal. unimed. ac. id/2012/index. php/jgpkm/article/view/2492, 2021.
A. Oktaviani, N. Afrinis, and B. Verawati, “HUBUNGAN CITA RASA DAN VARIASI MENU MAKANAN DENGAN SISA MAKANAN LUNAK PADA PASIEN RAWAT INAP DI RSUD TELUK KUANTAN TAHUN 2022,” J. Kesehat. Tambusai, vol. 4, no. 1, pp. 133–147, 2023.
I. Wirawan, “HUBUNGAN PENAMPILAN MAKANAN DAN DAYA TERIMA MAKANAN BIASA DI RUMAH SAKIT.” Poltekkes Kemenkes Denpasar Jurusan Gizi 2021, 2021.
F. Agustina, “Hubungan Antara Daya Terima Makanan dengan Tingkat Kepuasan Pelayanan Gizi Pasien Hipertensi Rawat Inap di RSUP dr Soeradji Tirtonegoro Klaten.” Universitas Muhammadiyah Surakarta, 2016.
S. R. Andriyani, “Hubungan Penampilan, Cita rasa dan Ketepatan Waktu Penyajian Makanan dengan Sisa Makanan di RSUD dr. Abdoer Rahem Situbondo.” Politeknik Negeri Jember, 2023.
I. Sunarya and W. L. Puspita, “Perbandingan Daya Terima Makanan Serta Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pada Sistem Penyelenggaraan Makanan Swakelola Dan Outsourcing,” Pontianak Nutr. J., vol. 1, no. 2, pp. 74–77, 2019.
C. Rijadi, “Hubungan Rasa Makanan, Penampilan Makanan dan Faktor LainnyaTerhadap Daya Terima Makanan Lunak pada Pasien Dewasa di Gedung Perawatan Umum RSPAD Gatot Soebroto,” Skripsi. Jakarta FKM UI, 2012.