Literature Review: The Relationship Of Dietary Patterns With The Incident Of Hypertension In Pregnant Women

Authors

  • Muh. Dwiki Darmawan Mahasiswa Program Profesi Dokter Fakultas Kedokteran Universitas Muslim Indonesia
  • Nasrudin Andi Mappaware Departemen Ilmu Obstetri dan Ginekologi Fakultas Kedokteran Universitas Muslim Indonesia
  • Amelia Abdullah Departemen Ilmu Obstetri dan Ginekologi Fakultas Kedokteran Universitas Muslim Indonesia
  • Nur Rakhmah Departemen Ilmu Obstetri dan Ginekologi Fakultas Kedokteran Universitas Muslim Indonesia
  • Aryanti R. Bamahry Departemen Ilmu Gizi Fakultas Kedokteran Universitas Muslim Indonesia

Keywords:

Diet, hypertension of pregnant women.

Abstract

Background:Hypertension in pregnancy is one of the causes of morbidity and death throughout the world for both mother and fetus. Hypertension in pregnancy is defined as the presence of blood pressure of 140 mmHg or more after 20 weeks of pregnancy in women who were previously normotensive, or an increase in systolic pressure of 30 mmHg and diastolic pressure of 15 mmHg above normal values. During pregnancy or breastfeeding, mothers must pay attention to the food they consume. Nutritious food is food that contains energy substances, building substances and substances that meet nutritional needs. This nutritious food meets the needs of the fetus and increases breast milk production.Objective:This literature review aims to determine the relationship between diet and the incidence of hypertension in pregnant women. Method: This research uses the Literature Review method with a Narrative Review design. Scientific articles or journals were obtained from PubMed, Garuda Portal and Google Scholar with specified keywords and inclusion and exclusion criteria. Results:Of the 16 articles obtained, each article was described and criticized, and then research results were obtained which had the same results, namely that there was a relationship between diet and the incidence of hypertension in pregnant women. Conclusion: There is a relationship between diet and the incidence of hypertension in pregnant women.

References

World Health Organization. (2020). Maternal mortality Evidence brief. 1, 1–4.

Badan Pusat Statistik. 2024. Cerita Data Statistik Untuk Indonesia Edisi 2024.01. Jakarta: Badan Pusat Statistik

Sihombing, S. E., Theresina, C. B., & Sinaga, F. (2021). Literature Review Hubungan Pola Makan Terhadap Kejadian Hipertensi Pada Ibu Hamil. Jurnal Kesehatan, 9(1), 73-79.

Fakhri, M., Mappaware, N. A., Wahab, M. I., Dewi, A. S., & Kadir, A. (2023). Faktor Determinan Pada Penderita Preeklampsia di RSIA Sitti Khadijah 1 Makassar tahun 2021. Fakumi Medical Journal: Jurnal Mahasiswa Kedokteran, 3(8), 581-592.

Nurfatimah, N., Mohamad, M. S., Entoh, C., & Ramadhan, K. (2020). Gambaran Faktor Risiko Kejadian Hipertensi dalam Kehamilan pada Ibu Hamil Trimester III: Overview of Risk Factors for Hypertension in Pregnancy among Third-Trimester Pregnant Women. Poltekita: Jurnal Ilmu Kesehatan, 14(1), 68-75.

Ashari, E. F., Mahardika, P., Primasari, Y., Noviasari, D., & Herniyatun, H. (2024). Faktor-faktor yang Berhubungan dengan Kejadian Hipertensi pada Ibu Hamil. Ensiklopedia of Journal, 6(3), 82-88.

Mellinia, W. (2021). Faktor Yang Berhubungan Dengan Pola Hidup Sehat Dengan Kejadian Hipertensi Pada Ibu Hamil Dipuskesmas Sugai Tutung Kab. Kerinci (Doctoral dissertation, ilmu kesehatan masyarakat).

Juniartati, E., & Marsita, E. (2021). Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Hipertensi pada Ibu Hamil di Wilayah Kerja pada Ibu Hamil di Wilayah Kerja Puskesmas Kabupaten Banyumas. Jurnal Kebidanan Khatulistiwa, 7(1), 46-49.

Baharsa, R., Hamsah, M., Arsal, A. S. F., Mappaware, N. A., Karsa, N. S., Irianta, T., & Rakhmah, N. (2021). Hubungan Kejadian Preeklampsia pada Ibu Hamil dengan Mengkonsumsi Mie Instan. Fakumi Medical Journal: Jurnal Mahasiswa Kedokteran, 1(1), 22-28.

Sarlis, N. (2018). Hubungan Pola Makan dengan Risiko Hipertensi dalam Kehamilan pada Ibu Hamil Trimester III di Puskesmas Rejosari Pekanbaru Tahun 2017. Ensiklopedia of Journal, 1(1), 107-111.

Amalina, N., Kasoema, R. S., & Mardiah, A. (2022). Faktor yang Mempengaruhi Kejadian Preeklampsia pada Ibu Hamil. Voice Of Midwifery, 12(1), 8-21.

Erlina, E., Aisyah, S., Handayani, S., & Yunola, S. (2023). Hubungan Pengetahuan Ibu, Pola Makan dan Riwayat Keluarga dengan Kejadian Hipertensi pada Kehamilan di Puskesmas Buay Runjung. Jurnal Ilmu Kesehatan MAKIA, 13(2), 82-90.

Mularsih, S., & Elliana, D. (2018). Hubungan Pola Makan Ibu Hamil dengan Tekanan Darah Ibu Hamil Di Kota Semarang. Jurnal Ilmiah Maternal, 2(3).

Rafsanjani, T. M., Yasir, Y., & Masyudi, M. (2019). Hubungan Pola Makan, Umur dan Pengetahuan dengan Kejadian Hipertensi pada Ibu Hamil di Wilayah Kerja Puskesmas Krueng Barona Jaya Kabupaten Aceh Besar. Journal of public health research and community health Development, 3(1), 63-70.

Ishak, F. (2022). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kejadian Hipertensi Dalam Kehamilan di Wilayah Kerja Puskesmas Telaga Biru Kabupaten Gorontalo. Zaitun (Jurnal Ilmu Kesehatan), 10(2).

Nur, S. R. F., Halu, S. A. N., Nahak, M. P. M., & Akbar, P. S. (2023). Analisis Pengetahuan dan Pola Makan Terhadap Kejadian Hipertensi pada Ibu Hamil: Analysis of Knowledge and Eating Patterns on Incident of Hypertension in Pregnant Women. ASSYIFA: Jurnal Ilmu Kesehatan, 1(1), 37-42.

Fitriyah, A. L. (2018). Hubungan Pola Makan dengan Risiko Preeklampsia pada Ibu Hamil Primipara Trimester 2 dan 3 di Puskesmas Kedungkandang Kota Malang (Doctoral dissertation, Universitas Brawijaya).

Anggraini, S., & Sugesti, R. (2023). Hubungan Pola Makan, Kualitas Tidur, dan Kepatuhan ANC dengan Preeklampsia di Wilayah Kerja Puskesmas Toboali Bangka Selatan Tahun 2022. SENTRI: Jurnal Riset Ilmiah, 2(6), 1908-1916.

Almaida, S. (2021). Hubungan Pola Makan, Paritas, dan Sikap Ibu dengan Kejadian Preeklampsia di RSUD Kuala Pembuang Kabupaten Seruyan Tahun 2021 (Doctoral dissertation, Universitas Islam Kalimantan MAB).

Wulandari, D., Riski, M., & Indriani, P. L. N. (2022). Hubungan Obesitas, Pola Makan dan Cakupan Kunjungan Antenatal Care Dengan Kejadian Preeklampsia Pada Ibu Hamil Trimester III. Jurnal Kebidanan Indonesia, 13(1).

Sulistiawati, T. S. (2022). Faktor-Faktor Risiko yang Berhubungan dengan Kejadian Hipertensi Pada Ibu Hamil Di Provinsi Jawa Barat (Analisis Data Riset Kesehatan Dasar Tahun 2018) (Doctoral dissertation, Universitas Siliwangi).

Basri, H., Akbar, R., & Dwinata, I. (2018). Faktor yang Berhubungan dengan Hipertensi pada Ibu Hamil di Kota Makassar. Jurnal Kedokteran Dan Kesehatan, 14(2), 21-30.

Nurmadilla, N., Pramono, S. D., & Ananda, F. (2022). Hubungan Asupan Karbohidrat Ibu Hamil Trimester III dengan BB Lahir Bayi RSIA Kota Makassar. Fakumi Medical Journal: Jurnal Mahasiswa Kedokteran, 2(7), 510-517.

Maimunah, A. (2020). Hubungan Kecukupan Asupan Kalsium dengan Kejadian Hipertensi dalam Kehamilan Di Puskesmas Kasihan 1 Bantul Tahun 2020 (Doctoral dissertation, Poltekkes Kemenkes Yogyakarta).

Sari, I., Irmawati, I., & Nabila, N. (2022). Hubungan Asupan Kalsium dengan Hipertensi dalam Kehamilan di Puskesmas Ponre Kabupaten Bulukumba Tahun 2020. Nuhela Journal of Injury, 1(2), 20-28.

Downloads

Published

2024-07-19

How to Cite

Muh. Dwiki Darmawan, Nasrudin Andi Mappaware, Amelia Abdullah, Nur Rakhmah, & Aryanti R. Bamahry. (2024). Literature Review: The Relationship Of Dietary Patterns With The Incident Of Hypertension In Pregnant Women. Jurnal EduHealth, 15(03), 362–374. Retrieved from https://ejournal.seaninstitute.or.id/index.php/healt/article/view/4947

Most read articles by the same author(s)