Effect Of Giving Katuk Leaf Decoction (Saropus Androgynus) On Breast Milk Production In Post Partum Mothers In Sei Renggas Village
Keywords:
Katuk leaf decoction, breast milk productionAbstract
Background: breastfeeding needs the attention of mothers and health workers so that the breastfeeding process can be carried out correctly . Breastfeeding will foster a bond of love and affection between mother and newborn. Breast milk production can be increased by consuming katuk leaves in the form of Katuk leaf decoction because it contains alkoloids and sterols that can increase the smoothness of breast milk. Katuk leaves also contain vitamin A, B1, C, tannin, saponin alkaloid papaverine (Rahmanisyah, 2015) purpose: this study aims to determine the effect of giving decoction of katuk leaveson breast milk production in post partum mothers. Metode: Jenis penelitian ini kuantitatif dengan desain pre-experiment yang rancangannya menggunakan the one group pretest-posttest desaign. The population of this study were all post partum mothers in Sei Renggas village as many as 24 people. The sample in this study 21 respondents. Analysis used paired test sample t-test. Results: the results of the study post partum breast milk production before Administration of katuk leaf decoction is less breast milk production 14 respondents (66.7%) and breast milk production after administration of katuk leaf decoction is a lot of breast milk production 21 respondents (100%). Conclusion: the test results of paired t-test samples showed the value of p = 0.000 < ③ = 0.05, where Ha is accepted means that there is an effect of giving Katuk leaf decoction on breast milk production in post partum mothers in Sei Renggas village in 20211.
References
Afifah, (2017), Buku Ajar Keperawatan Pediatrik. Volume 1, Edisi 6, Jakarta, EGC.
Bimantoro, (2019), Perbedaan Penurunan Bendungan ASI Antara Perawatan Payudara Konvensional dan Yang Diberikan Ramuan Katuk Ragi
Dewi, V. N. L., & Sunarsih, T. (2011). Asuhan Kebidanan pada Ibu Nifas. Salemba Medika.
Gunanegara, (2010), Efektivitas Ekstrak Alkaloid dan Katuk Terhadap Produksi ASI, Vol 5 No.1 Februari 2010.
Kementerian Kesehatan RI, (2019), Buku Kesehatan Ibu dan Anak, Jakarta, Kementerian Kesehatan RI
Kustifa, 2011, Pengaruh Sauropus Androgynus Merr. terhadap Gambaran Histologi Kelenjar Susu Mencit Betina yang Menyusui, Prosiding Kongres Nasional, 735-739.
Meadow, (2012), Asuhan Keperawatan Keluarga, Jakarta, EGC.
Mulyani, S, N. (2013). ASI dan Panduan Ibu Menyusui.Yogyakarta: Nuha Medika.
Notoatmodjo, S, 2007, Ilmu Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.
Notoatmodjo, S., (2015), Metodologi Penelitian Kesehatan, Jakarta, PT. Rineka Cipta.
Novianti, R. (2012). Menyusui Itu Indah. Yogyakarta: Octopus.
Nurmiati, (2018), Pendidikan Perawatan Dalam Kesehatan, Jakarta, ECG.
Nursalam, (2018), Konsep dan Penerapan Metodologi Penelitian Ilmu Keperawatan, Jakarta, Salemba Medika.
Prawirohardjo, S. (2015). Ilmu Kebidanan. Bina Pustaka Sarwono Prawirohardjo.
Rahmanisa, S., (2015), Efektivitas Ekstrak Alkoloid dan Katuk terhadap Produksi ASI. Vol. 5 No. 1 Februari 2015.
Ramayulis, R. (2015). Green Smoothie ala Rita Ramayulis: 100 Resep 20 Khasiat. PT Gramedia Pustaka Utama.
Roesli, u. (2009). Mengenal ASI Eksklusif. Jakarta. Trubus Agriwidya
Roesli, U. (2012). Panduan inisiasi menyusu dini: plus ASI eksklusif. Pustaka Bunda.
Roesli, U., (2010), Mengenal ASI Eksklusif, Jakarta, PT Pustaka Pembangunan Swadaya Nusantara.
Rosdianah, & Irmawati. (2021). Pemberian ekstrak daun katuk terhadap kelancaran asi pada ibu menyusui. JKM (Jurnal Kebidanan Malahayati), 7(2), 265–271.
Santoso, (2014), Katuk Tumbuhan Multi Kasiat, Jakarta, Salemba Medika.
Sentra Laktasi Indonesia, (2017), Ilmu Penyakit Anak, Diagnosa Dan Penatalaksanaan, Edisi Pertama, Jakarta, Salemba Medika.
Sihotang, (2015), Katuk Tumbuhan Multi Khasiat, Vol. 1 No.1 Februari 2015.
Soetjiningsih, (2012), ASI Petunjuk untuk Tenaga Kesehatan, Jakarta, Buku Kedokteran.
Soetjiningsih. (2013). Tumbuh Kembang Anak. Jakarta: Buku Kedokteran EGC.
Sukendar, (2017), Pengaruh Kombinasi Ekstrak Daun Katuk Dan Domperidon Terhadap Perkembangan Alveoli Mencit Menyusui di Universitas Kristen Maranatha.
Sulistyoningsih, H. (2011). Gizi Untuk Kesehatan Ibu dan Anak. Yogyakarta: Graha Ilmu.
Suprayogi, A., (2010), Pengaruh Pemberian Ekstrak Daun Katuk terhadap Metabolisme, Produksi ASI dari Kambing Laktasi, Prosiding Simposium Penelitian:336-340.
Suratmaja, (2017), Asuhan Keperawatan Pada Anak, Edisi 2, Jakarta, Sagung Seto.
Sya’roni, (2014), Effectiveness Of The Sauropus Androgynus (L) Merr Leaf Extract In Increasing Mothers Breast Milk, Media Litbang Kesehatan Vol. XIV Nomor 3.
Tangga, R., Kecamatan, D. I., & Marga, K. (2020). Determinan Kegagalan Pemberian ASI Eksklusif Pada Ibu Rumah Tangga Di Kecamatan Marga. 3, 61–72.
Tjipta, (2019), Promosi Kesehatan dan Ilmu Perilaku, Jakarta, Rineka Cipta.
Triananinsi, N., Andryani, Z. Y., & Basri, F. (2020). Hubungan Pemberian Sayur Daun Katuk Terhadap Kelancaran ASI Pada Ibu Multipara Di Puskesmas Caile The Correlation of Giving Sauropus Androgynus LeavesTo The Smoothness of Breast Milk In Multiparous Mother At Caile Community Health Centers. 6(1).
Widianto, G & Rostiawati, Y.(2016). Cara Menyusui Yang Baik. Jakarta: Arcan.
Wijono dan Harsodjo, (2013), Pengaruh pemberian ekstrak daun katuk terhadap Ibu Hamil, Prosiding Simposium Penelitian: 30-42.